Det är få saker som är så roliga att göra med barn som att ge sig ut i skog och mark. En heldag (eller ännu hellre en övernattningstur) är det absolut bästa.

Varje vår, sommar eller höst brukar vi bege oss ut på en tur där vi övernattar i någon stuga eller tält. I närheten av där vi bor finns ett jättefint naturreservat där de även har många fina vandringsleder. Lederna är märkta i olika svårighetsgrad vilket är bra att veta om man tänkt sig vandra med barn.

Välj rätt utrustning

Utefter leden finns många fina badstränder och små tjärnar där man också kan göra stopp för ett litet dopp. Beroende på årstid så brukar vi också se till att alltid ha med svampkorg eller liknande för om vi hittar bär.

Det är väldigt viktigt med planering inför en vandringstur med barn. Därför skriver jag alltid ned en lista med saker i god tid innan. Några saker är extra viktiga att tänka på när man vandrar med barn. Rätt utrustning är en sån grej, för tro mig, att vandra med ett barn som är genomblöt eller fått skavsår är ingen rolig upplevelse.

Rejält med mat

Nästa sak som är bra att tänka på är att inte snåla på mat och dryck. Förutom det självklara som frukost, lunch och middag så är det bra att få med sig energigivande mellanmål. Gillar man att fixa i köket så kan man exempelvis göra egna energibars av nötter och choklad. De brukar bli jättegoda och vara populära.

Vatten är oslagbart bäst, men om man har ett barn som man vet inte får i sig tillräckligt med vatten så kanske man kan överväga att ta med sig något annat. För att få i sig vätska är superviktigt.

galore