Att träna efter graviditeten kan låta som en självklarhet för många. Nu är ju bebisen ute och det enda som behövs är att sätta på sig gympaskorna och ta sig ut i löpspåret eller hänga på gymmet. Visst hade det varit skönt om det var så enkelt, men att börja träna efter graviditeten är faktiskt en av de svåraste saker jag har stått inför. Jag trodde att jag skulle vara full av energi och motivation, men istället var jag full av bebiskräk och påsar under ögonen. Hade jag vetat att det skulle slutat så här hade jag sett till att ha en hög med kondomer i väskan hela tiden. Nej, ärligt, skämt åsido. Det finns få saker jag älskar lika mycket som mitt barn, men också få saker som jag hatade lika mycket som min kropp efter förlossningen.

Trots det så vet jag att det verkligen är bra för kroppen att sätta igång, naturligtvis efter att du har vilat och haft möjlighet att lära känna din nya bästa vän. Här nedan har jag därför samlat några av de bästa knepen för nybörjaren som vill känna sig snygg och stark till sommaren.

Första veckorna efter förlossningen

Den som vill kan komma igång väldigt snabbt efter en graviditet, men det är viktigt att inte ta ut kroppen för mycket. Jag rekommenderar en riktigt bra andningsövning som hjälper dig att återuppta kontakten med dina magmuskler igen. Jag såg till att göra övningen i samband med amning. Då blev det ändå lite träning var tredje timme ungefär.

1. Andas in djupt.

2. Dra naveln mot ryggraden i samband med att du andas ut. Håll positionen i cirka 20 sekunder.

3. Andas ut, men låt inte naveln tappa ”fäste” mot ryggraden.

4. Slappna inte av när all luft i lungorna har tagit slut utan håll positionen och dra in naveln ytterligare en gång. Upprepa fem gånger.

När du kommer in i vecka 3-6 efter förlossningen kan du börja träna lite mer mage. Jag tycker själv att det fungerade bäst att välja ut två stycken statiska magövningar som jag sedan utförde två gånger om dagen. Här såg jag dock till att även komplettera med andningsövningarna, knipövningar för bäckenbotten och dessutom en hel del barnvagnspromenader.

Gå på promenad

Just barnvagnspromenader är något som är otroligt underskattat, men också riktigt effektivt för att komma i form igen efter en graviditet. För det första så har du och bebis möjlighet att komma ut i den friska luften, vilket betyder att ni båda får bättre sömn, samtidigt som du också får en bra, men skonsam, motionsform. Gå på plan mark, i rask eller lugn takt, gå i backar och utforska området när du ändå är igång. Vill du inte gå ensam? Kolla med mammagrupper i ditt område eller med BVC.

galore