På något vis har jag alltid mina inredar-ögon öppna i allt jag gör och överallt jag befinner mig. Det behöver alltså inte vara när jag är ute på stan och kollar skyltfönster och butiker, eller enbart när jag kollar i inredningsmagasin. Det kan lika gärna vara på bussen, på gymmet eller under en promenad i skogen.

Naturligt sovrum

Ett exempel är en idé jag fick för några månader sen om belysning i sovrummet. Jag ville styla om det från helvitt till mer jordnära färger. Brun- och gråaktiga toner tänkte jag mig då. Även naturmaterial fanns i mina tankar.

En dag när jag var ute i skogen fann jag plötsligt en helt perfekt trädgren. Det var något som lockade med grenen, den var ungefär en meter lång eller kanske lite till. Den utgick från en lite grövre stam och sedan delade den sig liksom uppåt. Grenen hade dessutom en perfekt böj.

När jag släpade med mig den hem, eller jag bar nog mer än släpade, så hade jag ännu inte bestämt mig för vart jag skulle placera den. Däremot blev det solklart när jag väl kom hem. Grenen passade perfekt på väggen bakom sängen. Jag hade inte satt upp någon tavla eller något annat där eftersom jag varit så osäker på vad som skulle passa in i mitt jord- och naturtema. Men väggen liksom talade till mig när jag kom hem, där skulle grenen sitta!

Grenen gav mysigt sovrum

Först lät jag den torka någon vecka inomhus, sedan köpte jag spraylack och behandlade den med det. Vet inte om det var bra eller inte men tänkte att grenen skulle hålla bättre då. Ville också låta den torka helt igenom så att den liksom inte skulle börja mögla inifrån efter en tid.

Tanken var först att den skulle få hänga fritt från taket i genomskinlig tråd, men ändå mot väggen. Det visade sig vara väldigt svårt att få fast krokarna i taket, eller det är säkert lätt för den som kan och har rätt verktyg men jag hade inte det. Istället för att hänga fritt så skruvade jag upp några långa skruvar på väl utvalda platser på väggen. Grenen fick sedan vila på dessa utstående skruvar. För att säkra att den skulle sitta fast så drog jag även fiskelina över grenen och mellan de olika skruvarna. Det blev perfekt! Grenen säkrad och ändå kunde man inte se fiskelinan eftersom den var genomskinlig.

Sista jag gjorde var att lägga en ljusslinga över grenen, en ganska lång sådan, med täta avstånd mellan de små lamporna. Inga stora ljuskällor alltså utan många väldigt små istället.

Installationen gav ett väldigt mysigt sovrum.

galore