Du som följt min blogg vet att pengar är en bristvara hos mig. Jag är kanske inte fattig, men det gäller ändå att hålla i slantarna. Särskilt de gånger när någon oväntad utgift dykt upp, eller bortåt slutet på månaden. Så jag har blivit något av ett proffs på att hitta sätt att skapa guldkant på vardagen med små medel. Här är några av mina bästa tips för att hålla nere utgifterna:

Handla online eller på auktion/loppis

När jag köper saker brukar jag i så stor utsträckning som möjligt köpa begagnat. Äldre prylar har ofta mycket bättre kvalitet, vilket gör att de ofta håller längre än nyproducerade. Det går också att göra riktiga kap. Om du håller lite koll på auktionssajterna går det ofta att hitta designerprylar till samma pris som en ny ful möbel kostar på det stora varuhuset. Att den är använd av någon annan betyder bara att det redan finns en hel del kärlek investerad i den.

Att handla på loppis är också bra. Här kan du hitta det mesta, och det kan också bli en bra utflykt. Passa på att packa för en picknick och ta en tripp tillsammans med barnen om det är någon loppisrunda eller liknande. Även om ni kanske inte hittar så mycket får ni i alla fall en mysig stund tillsammans. Ofta är det dessutom trevligt att bara gå runt och titta och småprata lite med säljarna.

Om du ska köpa nytt, försök hitta ett ställe där det är billigt och du kan köpa flera saker samtidigt för att spara på frakten. En av mina favoritsajter är https://estore.nu/sv/ som säljer det mesta med väldigt bra rabatter. Om du inte lever helt hand ur mun kan du passa på att beställa födelsedagspresenter till barnen samtidigt som du köper en ny träningstopp till dig själv eller något praktiskt till hemmet.

Laga bra mat från grunden

Det här kanske inte framstår som rocket science men faktum är att det är svårare än det låter. De flesta av oss är inte uppvuxna med den typen av storkokslagande mammor som var norm för ett par generationer sen. Många av oss var inte heller så intresserade av att lyssna på hemkunskapen. Så istället för att laga bra mat hänfaller vi ofta åt att köpa halvfabrikat som dels är dyra och ofta dessutom inte är särskilt bra för oss.

Istället för att göra det: investera i en klassisk kokbok, eller följ några olika internetsidor där du vet att det går att hitta bra recept. En av mina favoriter är ”portionen under tian” på Facebook som lägger ut bra och riktigt billig mat. Ofta är den dessutom lättlagad och vegansk eller vegetarisk, samt god och mättande. Många tänker att det tar för lång tid att laga mat på det här sättet. Men om du är lite smart och planerar så kan du snarare spara tid. Laga många portioner på en gång, frys in och gör matlådor. Bara att slippa gå till affären varje dag sparar mycket energi som du istället kan lägga på att laga en toppenrätt!

galore