När plånboken är tunn gör det mig extra glad när jag kommer över tips på hur man kan fixa till saker själv hemma. Det kan handla om allt från att göra om möbler till att sy eller tillverka egna saker.

Spraymåla bordet

En av de första make overs jag gjorde av en möbel var ett billigt köksbord från Ikea. Jag köpte det av en kompis för 50 kronor och ärligt talat hade de väl sett sina bästa dagar. Istället för att bara ställa in det och gömma det under en duk så ville jag fixa till det lite. Började med att dra åt alla skruvar så att bordet blev stadigt igen. Sen inhandlade jag både sprayfärg och dekorplast för att göra det lite mer i min stil. Eftersom jag var inne i en lite guldig och lyxig period så valde jag guldfärg (vågat, jag vet) och en tejp med dekor av kungakronor. Även om det blev oerhört coolt så kommer jag nog inte välja samma färg någon gång igen. Men det var kul att prova och när allting är så billigt så kan man kosta på sig att testa helt enkelt.

Låt växterna ta plats

Att inreda med växter är något jag kommit att gilla mer och mer. Det känns att luften blir bättre och sen är det vackert också. Växter är verkligen en underskattad inredningsdetalj. Något som jag upptäckt är att folk ofta ledsnar på sina växter och vill bli av med dem. På köp & sälj-sidor på Facebook var det så många som annonserade ut sina växter och många skänkte bort dem i princip. Med tanke på att blommor i regel är väldigt dyra så passade det mig perfekt!

Såväl benjaminfikus som stort citronträd har fått följa mig hem och antalet orkidéer jag räddat kan jag inte ens hålla räkningen på.

Planera inköp

Om man ska vara riktigt ekonomisk så är det en bra idé att planera i förväg så att du kan inhandla saker på rea. Det bästa är om man kan vänta till sista rycket på rean när det kanske är halva reapriset. Jag brukar alltid ha en liten kassa med pengar undanlagda för just tillfällen som när det blir rea eller när man springer på något som är kraftigt nedsatt. Faktiskt så har jag gjort så att de saker jag säljer på blocket, tradera och Facebook, går till denna kassa.

Det känns bra på många plan.

Byt ben

När jag under en period med svaghet för 50-talet ville hitta passande möbler så hittade jag ett suveränt tips på nätet. Någon hade köpt ett billig Ikea-bord från Lack-serien och sedan bytt ben på det. Sagt och gjort, jag hittade två bord på loppis. Ett av dem hade modellen jag ville ha och det andra hade benen jag önskade för att få 50-talskänslan. Det blev så himla lyckat!

galore