Som ensamstående mamma är det ibland lätt att glömma bort sig själv. Kanske behöver man inte ens vara ensamstående för att göra det i dagens stressiga samhälle? Jag brukar därför försöka att ge mig själv lite egentid då och då. Det är något jag verkligen prioriterar då jag vet att jag blir en mycket bättre mamma av det. Man får ha i bakhuvudet att ensamstående mammor, och då speciellt unga mammor har högre risk att faktiskt bli utbrända.

Psykisk ohälsa

Idag ökar tyvärr psykisk ohälsa Du som lider av psykisk ohälsa ska verkligen försöka att vårda dig själv när livet blir för stressigt. Det kan till exempel vara bra att kontakta en terapeut eller psykolog som kan hjälpa dig bena ut ditt liv. Jag går själv i samtalsterapi och kan lova att det är den bästa investeringen jag gjort i mig själv. Kom också ihåg att det finns hjälp att få om du mår så dåligt att du kanske hamnat i riskbruk eller missbruk. Kontakta till exempel ljungsjöberg som är specialiserade på den typen av problematik. Och kom ihåg: Du är inte ensam.

Planera in egentid i almanackan

Något som jag brukar göra för att det verkligen ska bli av är att planera in min egentid i almanackan. Jag ordnar då barnvakt och ser till att göra något härligt för mig själv. Ibland bokar jag en massage eller en ansiktsbehandling. Ibland stannar jag bara hemma och bunkrar upp med något gott, choklad är min favorit. Sedan ser jag en bra film. Det behövs inte så mycket egentligen. Vitsen är bara att få stanna upp i en vardag som ibland går alldeles för fort. Som jag tidigare sa ser jag det som en investering i mitt föräldraskap. Istället för att få dåligt samvete för att jag lämnar bort barnen en stund väljer jag att tänka på vilken bra mamma jag blir av att vårda min insida.

Träning

Det kanske låter konstigt att ge sig ut för att springa eller dra av ett jobbigt gympass när man känner sig stressad, men det är något som jag brukar se till att göra. När du tränar frigörs endorfiner som ger en känsla av välbehag. Jag upplever också att jag blir lugnare i vardagen när jag ser till att träna några gånger i veckan. Ibland är det förstås inte möjligt för mig att ge mig iväg hemifrån, men då brukar jag göra ett hemmapass. Det går minst lika bra. En bonus är att barnen tycker att det är roligt och gärna försöker hänga med.

galore